De som tycker om att resa brukar på något sätt ha kontroll på vilka länder eller städer de har besökt. Vissa har som mål att besöka så många huvudstäder som möjligt medan andra har som mål att pricka av så många länder de hinner under livet. Men hur ska man på bästa sätt ha koll på var man varit. Det går att skriva upp allt på en lista. Men det är den tråkiga vägen att gå. För de som vill göra det lite mer estetiskt finns Scratchmap. En karta som fungerar som en trisslott. Inget syns på kartan förrän du bestämmer dig för att skrapa och göra städer, länder och världsdelar synliga.

Så fungerar Scratchmap

Den som beställer en Scratchmap får en karta som är ca 58*82cm (Scratch Map Original) vilken är ihoprullad. Men någon karta syns inte när den rullas ut på bordet. Orsaken är att det på kartan ligger ett tunt lager av skyddsfärg. Likt en trisslott får man sedan skrapa var man vill för att få fram de ställen man besökt. Därmed kan man lätt se var man har varit men också vilka världsdelar som dominerar m.m. Svårigheten blir att inte skrapa trots att man inte varit på platsen. Eller så skrapar man och blir därmed tvungen att åka dit…

Populär souvenir

Uppenbarligen är detta en mycket uppskattad ”onödig” pryl. Hos en av återförsäljarna, Cool Stuff, har produkten fått 4390 Gilla-markeringar på Facebook och det genomsnittliga betyg som getts av de som recenserat produkten var 2015 på 4,6 av 5 möjliga. Kanske är det dess popularitet som gjort att det idag finns flera varianter på denna skrapkarta. Bland annat finns Scratch Map Deluxe samt Scratch Map Äventyr. Äventyrskartan har 283 olika punkter i världen markerade som är kända för sina äventyr som går att uppleva på plats. Skapa eller Skrapa din karta utifrån var du varit.