Vackra resultat genom att slipa golv

Gemensamt för alla typer av trägolv är att de för eller senare behöver slipas till för att få en längre livslängd. I samband med slipningen behöver man sen också lacka om det och passa på att jämna ut nivåskillnader och olika ytor som tagit stryk under år av användning.

Även om det inte syns med blotta ögat så slits golvet varje dag. Märken från skor, ungar som kastat eller tappat leksaker och möbler och andra stora föremål som flyttats över golven bidrar alla till det långsamma förfallet. Hur länge det tar mellan att de olika slipningarna är omöjligt att ge ett enhetligt svar på. Man får göra en bedömning själv, det är ju ditt hem och du som ska trivas.

Hyra maskin

Att hyra en maskin, om du inte mot förmodan har någon hantverkskompis som kan låna dig en, gör du på byggvaruhus. Priserna varierar såklart men du kan hitta fullt dugliga alternativ från 500 kronor per dag. Arbetet tar några sannolikt några dagar så det är viktigt att planera ordentligt. Rummet måste vara helt rent innan du börjar och du måste även avlägsna eller rätta till spikar som sticker upp ur golvet som riskerar att skada sandpappret. Varje papper kostar ca 100 kronor och ska du byta stup i kvarten så blir det en dyr historia.

Berätta för personen du hyr maskinen av om golvet, ytan, storlek samt dina egna kunskaper i området. Allt för att få något som passar dig och golvet du ska slipa. Innan du startar maskinen och drar den över golvet är det viktigt att du förutom att avlägsna spikar även gör rent den tidigare lacken. Använd polish och gör så gott du kan så att allt försvinner.

Köp de olika typer av sandpapper som behövs så att du har det klart inför den stora dagen. Man börjar nämligen med ett grovt papper och kör runt hela rummet. Innan du startar är det viktigt att du hänger upp sladden så att den inte fastnar på golvet och blir överkörd samt att du meddelar din omgivning om vad som sker. Börja först att slipa med grovt papper, när det är gjort kan du byta till det finare och tunnare för jämna ut. Avsluta sedan med att dammsuga, städa av och lacka det nya golvet.