Hur går skötsel av grönytor till?

Ogräs kan vara ett riktigt otyg och grönytor som inte är välskötta kan förstöra helhetsintrycket av din trädgård. Skötsel av grönytor innebär till exempel att man klipper gräs och häckar. Man rensar ogräs, planterar blommor och buskar och fäller träd. Man utför även vård av träd och beskärning. Det är viktigt med skötsel av grönytor för att skapa en estetiskt tilltalande plats, där man trivs och kan koppla av och umgås med gäster.

Varför utföra skötsel av grönytor?

Få grönytor sköter sig själva. Nästan all form av växtlighet kräver omsorg och skötsel på olika vis. Parker och grönområden är självklara inslag i alla svenska städer även om andelen parkmark varierar från stad till stad. Inom de flesta kommuner finns en speciell enhet som enbart ägnar sig åt skötsel av grönytor. Det är personal som har både lång erfarenhet och kunskap om olika växter, träd och blommor som utför skötsel av grönytor åt kommunerna. En stad med välskötta grönområden tjänar alla på, människan trivs bättre när det finns vackra parker och grönytor i närheten. Även barnens skolgårdar bör erbjuda grönytor så att barnen får möjlighet att njuta av lite natur när de har rast.

Skötsel av grönytor för privatpersoner

Välskötta grönytor höjer alltid värdet på en fastighet och minskar risken för skadegörelse. Privatpersoner kan köpa in tjänster som påminner om parkförvaltning för sin egen trädgård. Det är viktigt att skötseln av grönytor sker kontinuerligt, det tjänar man in både pengar och tid på i det långa loppet. När du letar efter ett företag som erbjuder skötsel av grönytor ska du kontrollera exakt vilka tjänster de erbjuder. Kanske är du till en början bara intresserad av gräsklippning, ogräsrensning och beskärning av häckar och buskar. Med tiden kanske du vill beställa andra tjänster som kantskärning, plantering, gödsling, jordförbättring eller trädfällning och då kan det vara bra att redan från början använda ett företag som har en stor bredd.

Skötsel av grönytor i storstaden

Att utföra skötsel av grönytor i storstaden ställer extra stora krav på kompetens och erfarenhet. Man får till exempel inte använda för små växter i stadsmiljö för de kan lätt skadas eller trampas ned av stadens invånare. Grönytor finns överallt i de flesta städer och ibland är det flera olika aktörer som är ansvariga för skötseln. Det finns företag som erbjuder skötsel av grönytor men som också tar hand om renhållningen och soptömning i parkerna.