...

Kan jag få SMS-lån utan UC?

Kan jag få SMS-lån utan UC?

Många som funderar på att skaffa dig ett SMS-lån frågar om det går att ansöka utan att en UC görs. Både ja och nej. En kreditupplysning måste göras, men det måste inte ske via UC. Låt oss titta på hur det fungerar!

Vad är UC?

Enligt svensk lag måste alla långivare göra en kreditupplysning innan de beviljar ett lån, oavsett om det handlar om ett SMS-lån eller någon annan typ av lån. I Sverige är det Upplysningscentralen, eller ”UC”, som sedan länge är det största kreditprövningsbolaget.

Det var storbankerna som grundade UC 1977. De sysslar inte bara med kreditupplysningar utan ger banker, företag och långivare diverse finansiell information så att de kan fatta rätt beslut i olika situationer. För de allra flesta är dock UC synonymt med kreditupplysning.

Så går kreditupplysningen till

När en långivare ska fatta ett beslut om huruvida de ska bevilja ett lån eller inte vill de veta vem det är de lånar ut pengar till. Det gör de genom att göra en kreditupplysning. Det är alltså inte bara för att följa lagen som de gör det utan även för att minska risken att de lånar pengar till någon som inte kan betala tillbaks skulden.

När en kreditupplysning görs på dig kontrollerar långivaren bland annat vad du tjänat de två senaste åren, vilka skulder du har och hur många krediter du har (både nyttjade och onyttjade). De tittar även på vilken typ av lån du har. Ett stort bolån är till exempel mycket mindre uppseendeväckande än många smålån.

När en kreditupplysning görs tittar man även på om du har några betalningsanmärkningar. Slutligen kontrollerar man hur många gånger du har ansökt om lån på sistone. Om du har ansökt om lån tidigare och en UC har gjorts på dig syns det i din kreditupplysning från UC. Man kan därför välja lån utan UC.

Du kan undvika UC men inte kreditupplysningen

Långivaren är som sagt tvungen att göra en kreditupplysning på dig när du ansöker om ett SMS-lån. Däremot måste inte kreditupplysningen göras via UC. Faktum är att de flesta långivare som ger ut SMS-lån inte använder UC utan något annat kreditupplysningsbolag som till exempel Bisnode eller Creditsafe. 

Anledningar att undvika UC

Även om en kreditupplysning måste göras kan det finnas andra anledningar att undvika UC. Många som ansöker om ett SMS-lån vill undvika att det syns i UC att de har ansökt om ett lån. Det kan nämligen hända att långivaren blir misstänksam om du har sökt många lån på en kort tid. För att öka chanserna att få ett lån beviljat kan man då välja att ansöka hos långivare som använder olika kreditupplysningsbolag.

Om du har tänkt ansöka om ett lite större lån snart, till exempel ett bolån, är det onödigt att riskera att erbjudas sämre villkor bara för att din UC skvallrar om att du har ansökt om ett SMS-lån. Det behöver inte vara som så att du får sämre villkor, men varför ta risken? Kom ihåg att det ändå syns på UC om du får SMS-lånet beviljat, oavsett vilket kreditupplysningsbolag som använts.

Välj ett SMS-lån utan UC

Många som funderar på att skaffa ett SMS-lån frågar sig om det går att ansöka utan att en UC görs. Det står klart att en kreditupplysning måste göras, men det måste inte ske via Upplysningscentralen (UC). UC grundades 1977 av storbankerna och sysslar inte bara med kreditupplysningar utan ger även banker, företag och långivare diverse finansiell information.

När en långivare ska fatta ett beslut om att bevilja ett lån vill de veta vem det är de lånar ut pengar till. Det gör de genom att göra en kreditupplysning. När en kreditupplysning görs tittar man även på om du har några betalningsanmärkningar och hur många gånger du har ansökt om lån på sistone.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.