...

Svenska komediklassiker

Den fantastiskt roliga svenska komedifilmen Sunes sommar hade biopremiär i Sverige den 25:e december 1993. Filmen regisserades av Stephan Apelgren och bygger på den åttonde boken om figuren Sune som skrevs av Anders Jacobsson och Sören Olsson. I rollerna finns bland annat Andreas Hoffer som huvudfiguren Sune, Peter Haber som pappa Rudolf, Carina Lidbom som mamma Karin, Gabriel Odenhammar som Håkan och Nina Almlöf som Anna. I filmen finns även bland annat komikern Robert Gustafsson med som raggaren Leffe.

Handling

Filmen utspelar sig under en svensk sommar i en semestermiljö, där familjen Andersson ska åka till Grekland på semester. Eller åtminstone är det vad de planerar att göra då mamma Karin vill åka dit. I en hysteriskt rolig scen på resebyrån, där pappa Rudolf får veta att semestern till Grekland skulle kosta 30 000 kronor, försöker han pruta men lyckas givetvis inte och där lillebrodern Håkan ställer till det ordentligt. Rudolf kommer då på den briljanta idéen att ta med sin familj och åka på husvagnssemester.

Och det börjar bra. Mamma Karin ska äntligen köra iväg efter att familjen fyllt både bil och husvagn med både nödvändiga och onödiga prylar, men när hon ska backa så kommer Rudolfs fot i vägen och körs över. Rudolf får därmed ha ett gipsat ben och hoppa runt på kryckor under sin semester, vilket ställer till det en hel del.

Men till slut kommer de fram till campingen som de ska. Väl framme på campingen inträffar flera dråpligheter och Sune träffar av en slump flickan som han träffat tidigare på sjukhuset. I filmen får vi sedan följa hela familjens strävan efter att få en trevlig semester samtidigt som många roliga saker händer på vägen.

Filmen som blev en stor succé!

Sunes sommar blev en stor succé när den kom ut på biograferna. Filmen sågs nästan av en miljon besökare, vilket var en hög siffra på 1990-talet. Sunes sommar har erhållit flera filmpriser runtom i världen, bland annat fick den ett förstapris vid en filmfestival i Salerno. Peter Haber nominerades också till en Guldbagge för sin roll, men vann tyvärr inte. Men hans oförglömliga skådespeleri är det nog många som har svårt att glömma.

En stor succé: Sunes sommar

Sunes sommar var en svensk komedifilm som hade biopremiär i Sverige den 25:e december 1993. Filmen regisserades av Stephan Apelgren och bygger på den åttonde boken om figuren Sune som skrevs av Anders Jacobsson och Sören Olsson. I filmen får vi följa familjen Anderssons strävan efter att få en trevlig semester, samtidigt som många roliga saker händer på vägen.

Sunes sommar blev en stor succé när den kom ut på biograferna. Filmen sågs nästan av en miljon besökare och har erhållit flera filmpriser runtom i världen. Peter Haber nominerades även till en Guldbagge för sin roll, men vann tyvärr inte.

Viktig information från artikeln:
– Filmen regisserades av Stephan Apelgren och bygger på den åttonde boken om figuren Sune som skrevs av Anders Jacobsson och Sören Olsson
– I rollerna finns bland annat Andreas Hoffer som huvudfiguren Sune, Peter Haber som pappa Rudolf, Carina Lidbom som mamma Karin, Gabriel Odenhammar som Håkan och Nina Almlöf som Anna
– Handlingen utspelar sig under en svensk sommar i en semestermiljö

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.