...

Så köper du rätt cykel

Så köper du rätt cykel

Oavsett vilken typ av cykel du är på jakt efter är det viktigt att du köper en cykel av rätt storlek. Här får du några tips som kan hjälpa dig när du är i färd med att välja och vraka mellan olika cykelmodeller.

Användningsområde

Det första du bör göra är att fundera över cykelns syfte – vilken typ av cykling kommer du ägna dig åt? Det finns en cykel för alla ändamål, oavsett om du är en träningsfanatiker som vill använda din cykel som ett träningsredskap eller en mer avslappnad vardagscyklist. Alla cyklar har tagits fram för ett specifikt ändamål, vilket gör att det första steget när du ska köpa en cykel bör vara att fundera över vilket syfte du vill att din nya cykel fyller.

Har du kanske tänkt cykla i grupp tillsammans med andra racercyklister och ladda upp inför Cykelvasan? Vill du börja ta cykeln till jobbet? Är tanken att du ska flyga fram i de lokala MTB-spåren? Är syftet med cyklingen att du ska leva mer hälsosamt och cykla omkring lite i parken? Ska du främst cykla till och från det lokala cafét eller livsmedelsbutiken? Eller vill du ha en cykel som låter dig cykla tillsammans med dina barn? Genom att ha klart för dig vad du vill göra med din cykel kommer du snabbt in på rätt spår.

Prissegment

Det är viktigt att du är medveten om din budget för cykelköpet. En hybridcykel eller standardcykel kostar vanligtvis från cirka 5 000 kronor, medan en mountainbike ligger något högre och kan ha en prislapp som sticker iväg mot tiotusentals kronor. Även en elcykel kostar ofta runt 10 000-30 000 kronor och en racercykel ligger ofta i  ungefär samma prisklass som en mountainbike. Tänk på att du kan behöva budgetera för extra delar och tillbehör.

Storlek

Rätt storlek är avgörande för att du ska känna dig trygg och bekväm på din cykel. Många cyklar finns tillgängliga i flera olika storlekar och din storlek baseras på flera olika faktorer såsom längd, insöm, rörlighet, tidigare erfarenhet av cykling o.s.v. Ofta krävs erfarenhet för att välja rätt storlek och när du väl har hittat din storlek behöver cykeln anpassas och justeras efter din kropp. De vanligaste justeringarna inkluderar sadelns höjd samt styrets höjd och din räckvidd till styret.

Köpa cykel – viktiga tips

Att köpa en cykel är en stor investering och det är viktigt att man gör det rätta valet. Här följer några tips som kan hjälpa dig att hitta den perfekta cykeln:

• Fundera över syftet med cykeln – vilken typ av cykling kommer du ägna dig åt?
• Ha koll på budgeten – alla cykeltyper har olika priser.
• Välj rätt storlek – för att känna sig trygg och bekväm är det viktigt att cykeln är rätt storlek.
• Justera och anpassa cykeln efter din kropp – det finns många olika justeringar som kan göras.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.