De två vanligaste termerna vi kommer i kontakt med när det gäller ekonomi är privatekonomi och företagsekonomi. Privatekonomi omfattar många olika delar. Allt från sparande, lån, boende, vardagsekonomi, skatter, pension till vad som händer med ekonomin om man gifter sig eller blir sambo. I dagens samhälle får vi dessutom tillgång till allt fler finansiella tjänster och vi som individer får högre krav på oss att lära oss dem. Företagsekonomi är hur ett företag hushåller med begränsade resurser. Det omfattar även kunskaper om redovisning, finansiering, finansiell ekonomi, ekonomistyrning, logistik, marknadsföring samt organisationsteori och ledarskap.

Det har blivit allt vanligare att se ett samband mellan privatekonomi och företagsekonomi samt även samhällsekonomi. Det är till exempel väldigt bra att ta reda på vad som händer med privatekonomin om man startar ett företag. Att se till att man har en stabil privatekonomi är något varje individ bör se till. Genom att du förutser vad du har för kommande utgifter, så är det lättare att skapa sig en stabil ekonomi. Planerar du att starta ett eget företag, så gäller det att se till att separera dessa två från varandra. Men samma strategier kan användas för att få en ekonomi som är stabil.

En budget är bra för både privatpersonen och företaget. Du ser vad du har för inkomster samt vad du har för utgifter. Se även till att dela upp kommande utgifter och om du inte vet exakt summa, gör en uppskattning. Se till att du räknar högre på de utgifter som du tror att du kommer att få. Kostar det mindre, så kan dessa pengar läggas i en buffert. Se även till att minska dina utgifter, dels genom att göra bättre val, men även se över hur du sparar dina pengar.

 

PPM förvaltare

Den som jobbar under många år kan ha en del pengar i PPM och dessa kan hanteras på olika sätt för att påverka resultatet. Allt fler väljer att noga gå igenom fondförvaltare och därefter väja vilka som skall hantera kapitalet. Regelverket är inte helt enkelt och för en ovan kan även siffror om räntor och avkastning förvirra. De olika PPM förvaltarna har sina respektive rutiner och strategier de jobbar efter. För information kan man titta närmare på dessa. PPMförvaltare som Advisor har en hel del tillgänglig information för den som är intresserad.