De allra flesta har badat bastu någon gång. Väldigt många har en egen, eller bastar åtminstone på regelbunden basis. För den som inte är så bekant med bastandet finns det ett par saker som är bra att känna till. Det kan göra att du får ut mer av aktiviteten. Kanske finns det också ett och annat för den erfarna bastaren att lära sig här. En del av tipsen kommer från en finsk turistbyrå – men säkerligen kan de appliceras även på svenskt bastande.

Att bada bastu är nyttigt. Det har visat sig sänka blodtrycket och göra så att kroppen mer effektivt kan transportera blodet genom kroppen. Nyfödda bebisar och personer med allvarliga hjärtproblem eller öppna sår bör dock undvika det. Annars är det en aktivitet för alla.

Bastun är en plats för avslappning och rening – såväl fysisk som mental. Den finska turistbyrån nämner att många menar att man bör bete sig i en bastu som man gör i kyrkan. Det är kanske lite att ta i – men det säger någonting om att man bör slappna av och ta det lugnt.

Led-lampor, dofter och avslappnande musik tillhör inte klassisk bastukultur. Istället ska det vara svagt upplyst och få dofter – det som möjligen kan dofta är björken.

Glöm inte att ta av smyckena. Den som vanligtvis bär många smycken behöver tänka på detta. Efter ett tag kommer de att värmas upp och bränna dig.

Genom att ta en kalldusch efteråt kan du känna dig ännu fräschare, än om du inte hade gjort det. Du sköljer av svett och stänger porerna. Ännu bättre är kanske att ta ett dopp i sjön, rulla sig i snön eller hoppa i en isvak. Ytterligare ett alternativ är att tappa upp kallt vatten i badkaret och krypa ned i det för en jämn och god avkylning.

Vänj kroppen vid temperaturen – speciellt om du badar torrbastu. Det är bra att börja omkring 65 – 70 grader, speciellt för nybörjaren. Därefter kan man sakta öka upp till omkring 80 – 85 grader. Om du inte tycker att det är skönt med högre temperatur kan du helt enkelt låta det vara. Du kan också undvika bänkarna högst upp, och istället sätta dig längre ned och nära dörren om du tycker att det blir för varmt i din bastu.